Test trójmiejskich ramenów
Najlepszy Ramen w Trójmieście, Gdańsk, Sopot, Gdynia
15 września 2016
Pizze

Przyznam szczerze, że nie znam osoby, która by nie lubiła pizzy. Pizzowych wariacji jest w Trójmieście bardzo wiele. Wyjątkowy wzrost lokali z pizzą zaobserwowaliśmy w ostatnich  latach. Każdy z Was ma tę ulubioną, ukochaną, którą bez względu na wszytko za każdym razem zamawia i nigdy się nie zawodzi. Jedni ubóstwiają pizzę na grubym cieście (te polskie wersje), inni na cienkim, wręcz pergaminowym. Dla niektórych ważny jest aromat pieca opalanego drewnem, a dla wielu nie stanowi to żadnego problemu, gdy pizza pochodzi z pieca elektrycznego.

A gdzie można zjeść dobrą pizzę w Trójmieście? Jak już wspomniałam miejsc jest bardzo wiele i zapewne każdy ma swoje ulubione, do którego z przyjemnością wraca. Wasze ulubione miejsca są na pewno znakomite, ale może warto otworzyć się na inne, może lepsze?! W każdym razie warto pozwiedzać, posmakować, wymienić się doświadczeniami i informację podać dalej, może ktoś przeżyje nowe, "pizzowe" zauroczenie?!!

W przeciwieństwie do innych stron o tematyce różnej, które robiąc jakieś zestawienia wklejają zdjęcia z profilów facebookowych opisywanych lokali i stwierdzają, gdzie są "dobre rzeczy". My bardzo rzetelnie i odważnie podeszliśmy do tematu. Dwa lata z rzędu w Międzynarodowy Dzień Pizzy pytaliśmy Was o Wasze ulubione pizze. Skorzystaliśmy z tych podpowiedzi i rad. Posmakowaliśmy pizz we wszystkich najciekawszych miejscach. Dzięki Waszym wskazówkom, można śmiało stwierdzić, że jest to Nasza Wspólna Lista!!!

Odwiedziliśmy łącznie 21 lokali. Wiemy to szaleństwo, ale warto było, bo dzięki temu powstał największy subiektywny ranking pizz, które serwują trójmiejskie lokale.

Listę podzieliliśmy na dwa działy: pizze z pieca opalanego drewnem i pizze z pieca elektrycznego. W ocenę wliczyliśmy nie tylko smak pizzy, ale także jakość składników, dostępny wybór pizz, pizze specjalne, dostępność oliw smakowych. Co ważne, listę postaramy się uaktualniać zawsze wtedy, gdy pojawią się nowe pizzerie :D  Enjoy!!!

Na skróty

 

14 Pizz z pieca opalanego drewnem/gazem
Francesco pizzeria
Pizzeria Francesco

Gdynia Śródmieście

Pizzeria pod nazwą Francesco z Gdyni szybko zyskała nasze uznanie. Miejsce, w którym oferuje się przepyszne tradycyjne pizze z pieca opalanego drewnem, ale także klasyk neapolitańskiego fastfoodu, czyli fritto ripieno, czy też włoskie kanapki panuozzo. Po pierwszym kęsie natychmiastowa teleportacja do Włoch! We wszystkim czuć bardzo dobre składniki, pyszne sosy pomidorowe z odmiany san marzano, głęboki w smaku parmezan i idealne ciasto z włoskiej mąki. Wszystko to przygotowuje znany już trójmiejskim smakoszom pizzy pizzaiolo Paolo, który swoją pasją do pizzy nas wręcz szokuje. Krótko mówiąc mamy teraz o wiele bliżej do prawdziwie włoskich rarytasów, cóż jakieś 1600 kilometrów bliżej! Miejsce MUST EAT!

Pizzeria Francesco

Pizzeria Francesco

Napoli Mia

Sopot

Najnowsza w zestawieniu pizzeria i restauracja pod nazwą Napoli Mia proponuje przepyszną pizzę oraz inne neapolitańskie specjały. Ogromny piec gazowy zbudowany przez rodowitych mieszkańców Neapolu zapewnia szybkie, zgodne z recepturami wypiekanie placków. Pizze są przepyszne, z importowanych, oryginalnych składników. Pizzaolio to także rodowity Neapolitańczyk. Z tego co mówią na mieście warto tutaj także spróbować makaronów i owoców morza. Przeczytaj recenzję.
Czerwony Piec
Czerwony Piec

Gdynia Śródmieście

Czerwony Piec zaskarbił sobie już podniebienia wielu smakoszy pizzy. Jeżeli jeszcze nie miałeś/aś okazji to czas nadrobić zaległości. Szczerze mówiąc od nikogo nie słyszałam złych opinii na temat serwowanej tutaj pizzy. Ciasto idealne, z aromatem drewna, z odpowiednimi rantami w stylu neapolitańskim, a do tego przepyszne dodatki. W Czerwonym Piecu, oprócz stałych propozycji, dostępne są tak zwane oferty specjalne, czy też pizze tygodnia, które zawsze zaskakują oryginalnymi połączeniami i niestandardowymi składnikami. I to jest największa siła tego miejsca. Właśnie te specjalne smaki. Ceny od samego otwarcia do dziś utrzymują się na stałym bardzo dobrym poziomie.

Czerwony piec

Czerwony Piec

Lipo Pizza
Lipo Pizza

Gdańsk Zaspa

Lokal mieści się w starych pawilonach przy ulicy Hynka. Wnętrze malutkie,i wykończone drewnianą płytą. W sezonie na zewnątrz stoi kilka stolików. W Lipo pizzę przygotowuje włoski pizzaiolo i to czuć po pierwszym gryzie. Idealnie wypieczone cienkie ciasto, z lekko chrupiące ranty, przepyszny sos, świetny ser i bardzo dobre dodatki. Pyszne oliwy podane wraz z pizzą. Tak niewiele, a może aż tak wiele, trzeba, aby stworzyć świetne smaki. Propozycji w karcie jest 14 i myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ceny również przystępne. Polecamy!

Lipo Pizza

Monte Carlo
Monte Carlo Pizza i Vino

Gdańsk

Któż by pomyślał, że świetna pizzeria z piecem opalanym drewnem, znajduje się na zapleczu stacji benzynowej?! Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji tutaj zagościć to powiem, że warto. Bardzo smaczna pizza może trochę zbyt suche ciasto, cienkie, przypominające to rzymskie, ale składniki wyborne, dobrze doprawiony sos. Duży wybór bardzo smacznych oliw smakowych własnego wyrobu. Całokształt to bardzo miłe zaskoczenie.

Monte Carlo Pizza i Vino

Monte Carlo
Oliwa do Ognia
Oliwa do Ognia

Gdańsk Garncarska

Oliwa do Ognia powstała ponad rok temu i przez ten krótki czas zaskarbiła sobie podniebienia wielu Gdańszczan. Naszym zdaniem jest to jedna z najlepszych pizzerii z piecem opalanym drewnem. Testowana przez nas pizza o nieregularnym kształcie, przypominała tę neapolitańską pizzę. Smak naprawdę świetny. Składniki dobrej jakości, sos mógłby być trochę bardziej wyrazisty, ale ogólne wrażenie jest bardzo dobre. Akompaniament dobrych oliw sprawia, że konsumpcja w tym lokalu to przyjemność.

Oliwa do Ognia

Oliwa do Ognia
Tuta Mia
Tuta Mia

Gdynia Chylonia

Restaurację znamy dość dobrze, byliśmy w niej kilkakrotnie. W ofercie znaleźć można oryginalne włoskie smaki. Jeżeli chodzi o pizzę, problemem jest brak stałej jakości. Capriciosę, widoczną na zdjęciu, mieliśmy przyjemność próbować tutaj wielokrotnie i za każdym razem jest inaczej. W dniu testu również kilka aspektów smakowych zostało niedopracowanych. Dodawanie sera i jajka na początku procesu pieczenia sprawia, że mamy za mocno zapieczony ser i ścięte na twardo jajko, a przecież nie o to chodzi.

Tutta Mia

Tuta Mia
A Modo Mio
A Modo Mio

Sopot Monciak

Pizza z pieca opalanego drewnem w A Modo Mio reprezentuje dobry neapolitański standard. Wszystko się tutaj zgadza. Smak, 3 centymetrowy rant, wysoka jakość składników. Capriciosa pierwszej ligi. Wszystko byłoby świetnie, gdyby fakt, że o oliwy trzeba się prosić a cena to kosmiczne 34.50 zł :(

A Modo Mio

A Modo Mio
Viva La Pizza
Viva La Pizza

Gdynia Świętojańska

Viva la Pizza była tuż po otwarciu jedną z naszych ulubionych. Po zmianie pizzaolio nasze odczucia znacznie się zmieniły, bo i zmieniła się jakość podawanych placków. Pizze uległy pomniejszeniu, ceny wzrosły, a ciasto nie jest już tak doskonałe. Ci, którzy śledzą bloga od dłuższego czasu, pewnie pamiętają, że kiedyś okrzyknęliśmy tę pizzę najlepszą w Trójmieście, a ciasto określiłam mianem "majstersztyk". Dzisiejszy stan rzeczy można określić tylko słowem: poprawnie. Po Viva la Pizza spodziewałam się dużo więcej. Plus za pyszną mozzarellę, oliwki i dość dobrą jakościowo szynkę. Szkoda, że nie utrzymano początkowego wysokiego poziomu. Mniej biznesu, więcej pasji życzymy.

Viva La Pizza

Viva La Pizza
La Bocca
La Bocca

Gdańsk Zaspa

La Bocca nie zachwyca wystrojem, ale nadrabia tym, co w pizzerii powinno być najważniejsze, czyli pizzą. Jak na osiedlową pizzerię placek naprawdę świetny. Dobre ciasto, idealnie wypieczone i delikatnie słone. Jeżeli chodzi o dodatki, to mogłoby być odrobinę mniej pieczarek, ale rozpływające się po całości, idealnie ścięte jajko rekompensuje niedociągnięcia. Na pochwałę zasługuje również imponujący wybór oliw. Pizza, na którą z przyjemnością wrócę.

La Bocca

La Bocca
Azzurro
Azzurro

Gdańsk

Azzurro to restauracja, w której królują śródziemnomorskie smaki. Pizza przypomina tę z greckich wybrzeży. Ciasto jest dość miękkie, bardzo dobrze doprawione, z wegetariańskimi dodatkami (cukinia, bakłażan). Bardzo dobrze skomponowane smaki i wyrazisty sos, który idealnie komponował się z dodatkami. Jednak w tym miejscu zdecydowanie lepszym wyborem jest paella, którą opisywaliśmy jakiś czas temu w recenzji.

Azzurro

Azzurro
Serio Gdynia
Serio

Gdynia Śródmieście

Serio to kolejne miejsce, w którym od początku istnienia zmieniła się jakość kuchni. Niestety nie jest tak solidnie i dobrze jak było na początku. A nad recepturą ciasta do pizzy warto jeszcze popracować. W smaku i w strukturze przypomina bardziej mączny naleśnik. Składniki podawane na pizzach są całkiem dobrej jakości. Podaje się tutaj także także ciekawe pizze tygodnia. Jest to jedyne miejsce, gdzie obsługa nie przecina pizzy przed podaniem, więc trzeba ją jeść przy użyciu sztućców zupełnie jak w Neapolu.

Serio

Serio Gdynia
Margherita
Margherita

Gdańsk Oliwa

Gdańska Margherita to miejsce, w którym czas się zatrzymał w latach 80-tych. Wszystko od wystroju, zakurzonych dekoracji, podejścia do gości jest z minionej epoki. Pizza również trąci brakiem elementarnej wiedzy na temat oryginalnych włoskich receptur. Papryka na pizzy capriciosa dyskwalifikuje ją już nawet przed spróbowaniem. Jednak po skosztowaniu nie zmieniamy zdania. Ciasto jest kiepskie, sos pomidorowy bez smaku i dodatki mizernej jakości. Oliwa jest, owszem, ale spełnia raczej rolę dekoracyją, aniżeli kulinarną. Z brudnych butelek, które stoją tutaj od zamierzchłych czasów, nikt nie odważyłby się polewać oliwą pizzy. Oczywiście samoobsługa, a na pizzę, mimo zerowej frekwencji, trzeba czekać ponad 30 minut. Źle się tu dzieje!

Margherita

DSC_6631
Sole Sicilia
Sole Sycylia

Gdynia Mały Kack

Sole Sicilia zdecydowanie jedna z gorszych pizz w naszym rankingu. Ciasto bez wyrazu, trochę gumowate. Dodatki tragiczne. Najgorszej jakości szynka, surowe, grubo pokrojone, ogromne plastry pieczarek i produkt seropodobny. Nic dziwnego, że w menu są kotlety, pulpety, gołąbki, pieczarkowa i żurek... Z tak słabej pizzy po prostu nie da się utrzymać lokalu. Zdecydowanie nie polecamy.

Sole Sycylia

Sole Sicilia
1 Jedyna w swoim rodzaju
Gdynianka
Gdynianka

Gdynia Świętojańska

Gdynianka to pizzeria, która istnieje w Gdyni od 28 lat!! Od samego początku wypieka się tutaj tak samo smaczną pizzę, a raczej drożdżowy placek z niepowtarzalnym pomidorowym sosem. Pizza, której smak przywodzi wspomnienia z dzieciństwa. To też dowód na to, że gdy trzyma się niezmiennie dobry poziom to miejsce będzie się cieszyło niesłabnącą popularnością. Nawet jeśli wokół powstaje coraz więcej konkurencyjnych lokali. Gdynianka się nie zmienia. Obce są tutaj słowa ekspansja, foodcost, target, marketing itp. Oni po prostu robią świetny placek i basta. Tyle dobra w cenie 10-15 zł :-)

Gdynianka

Gdynianka
8 Pizz z pieca elektrycznego
Mąka i Kawa
Mąka i Kawa

Gdynia Świętojańska

Mąka i Kawa, czyli malutki lokalik przy Świętojańskiej w Gdyni, do którego zachęca stała dobra jakość, o którą dba jeden z najlepszych trójmiejskich pizzaiolo, czyli Grzegorz. Pizza jest zawsze tak samo smaczna. O tym, że załoga Mąki i Kawy wypieka doskonałe placki wie nie tylko rzesza wiernych fanów, ale też turyści, którzy w sezonie letnim szturmem odwiedzają to miejsce. Ciasto cieniutkie, z niewielkimi rantami, które i tak zjada się z przyjemnością, maczając w oliwie lub balsamico z Modeny. Składniki są bardzo dobrej jakości, a ich ilość doskonale wyważona. Codziennie są też inne ciekawe propozycje pizzy specjalnej. Tutaj przychodzi się bez obaw, zawsze dostajemy pyszną pizzę w dobrej cenie. Pycha.

Mąka i Kawa

Mąka i Kawa
Włoszczyzna
Włoszczyzna

Gdańsk Piecki Migowo

Malutki lokalik, można by powiedzieć budka. Wewnątrz wystrój skromny, stylizowany na stary. Pizze przygotowywane na oczach gości, tworzone z imponującą starannością. Ciasto, choć nie powstaje z prawdziwej włoskiej mąki, jest zaskakująco smaczne, czuć także bardzo dobrą jakość składników. Można wybrać się tutaj bez obaw na dobrą pizzę i pyszną domową lemoniadę. Wszystko w przyzwoitych cenach! Tak trzymać :-)

Włoszczyzna

Włoszczyzna
Da Mario
Da Mario

Gdynia Wzgórze

Da Mario to restauracja mieszcząca się w gdyńskim centrum handlowym Riviera, jedyny lokal w tym obiekcie, w którym jest szansa zjeść całkiem porządną pizzę i włoski obiad. W cieście wyczuwamy zbyt dużo semoliny, ale to jedyna jego wada. Pizza jest całkiem spora, dodatki na bardzo dobrym poziomie. Zdecydowanie wskazany jest większy wybór oliw.

Da Mario

Da Mario
Ogniem i Piecem
Ogniem i Piecem

Gdynia Świętojańska

Ogniem i Piecem posiada w ofercie niestandardowe połączenia smaków. Tutejsza wariacja capriciosy to połączenie klasycznych składników z grzybami leśnymi. Przynajmniej tak opisano tę pizzę w karcie. Dostajemy natomiast pizzę z marynowanymi grzybami, które nadały całości pikanterii i octowego posmaku. Ciasto trochę za suche i za twarde, a sos mógłby być bardziej wyrazisty. Za to dodatki całkiem do rzeczy. Samo miejsce bardzo ciekawe, niedawno przeszło dość znaczące zmiany w wystroju.

Ogniem i Piecem

Ogniem i Piecem
Allora
Allora

Gdańsk Wrzeszcz

Mała klimatyczna, aspirująca restauracyjka z włoskimi smakami. Dość duży wybór pizz w podziale na klasyczne, rosso i binachi. Trzeba przyznać, że składniki pizzy całkiem dobrej jakości. Jednak nie dociera do mnie sposób ułożenie poszczególnych dodatków - kupkami w różnych częściach pizzy. Co autor miał na myśli? Mam sobie zamieszać? Chyba nie :/ Jako jedno z niewielu miejsc oferuje capriciosę z jajkiem, które jest takie jak powinno, czyli płynne, rozlewające się na wszystkie kawałki. Ciasto w smaku trochę zbyt chlebowe, zdecydowanie za dużo semoliny. O oliwy smakowe trzeba pytać, ponieważ nie są ogólnodostępne. Niby drobnostki, a jak bardzo wpływają na odbiór całości.

Allora

Allora
Sempre Gdańsk
Sempre

Gdańsk Główne Miasto

Sempre to już w sumie sieciówka. Posiadają chyba 5 lokali w Trójmieście. Ich pizza choć dobra i powstaje według klasycznych włoskich przepisów, nigdy na nas nie robiła większego wrażenia. Testowana capriciosa posiadała wszystko, co powinna plus mały znak rozpoznawczy, kulka mozzarelli na środku. Najbardziej w smaku zawodzi sos, który jest zbyt mało wyrazisty. Zachwiane proporcje pieczarek, szynki i sera także nie robią dobrego wrażenia. Oliwy smakowe również nie zachwycają.

Sempre Pizza i Vino

Sempre Gdańsk
Trattoria Gusto
Trattoria Gusto

Gdańsk Osowa

Trattoria Gusto to maleńka pizzeria na "końcu świata". Myślę, że korzystają z jej dóbr okoliczni mieszkańcy. Nie sądzę, aby ktokolwiek spoza tej dzielnicy, przyjechał specjalnie na pizzę w tę okolicę. Przyznam szczerze, że do tej pory nie miałam pojęcia o istnieniu tej pizzerii. Jednak na Wasze sugestie można zawsze liczyć. Do rzeczy. Pizza jest niewielka, cieniutkie ciasto, dość suche, przypominające rzymską pizzę. Na chrupkim spodzie mnóstwo szynki i karczochów. W moim odczuciu było tych dodatków zdecydowanie za dużo. Chcąc podawać iście włoską pizzę (bo tak deklarują właściciele), trzeba dobrze wyważyć rozmiar pizzy do ilości składników. Plus za szybkość, uroczą obsługę i bardzo przyjemny wystrój.

Trattoria Gusto

Trattoria Gusto
La Famiglia
La Famiglia

Gdańsk

Czas najwyższy wyczyścić piec i formy. Pizza po prostu śmierdziała !!! Nie, nie i jeszcze raz nie.

La Famiglia

La Famiglia

Udostępnij, polub na Facebooku, pokaż nam, że to co robimy ma sens! Dzięki :-)

  • homie

    A „Perche No” w Gdyni? „Tesoro”? Raczej powinny się znaleźć w tym rankingu, skoro znalazło się miejsce dla Sole Sicilia…

    • testsmaku

      Powiedzmy, że byliśmy pod presją czasu. Wkrótce dodamy te dwie.

      • homie

        fair enough 🙂 Perche No prezentuje fajny poziom, pizza przypomina tę z A modo mio

  • Boston Bostoński

    Według mnie jeszcze koniecznie Pizzeria Luna w Gdańskim Nowym Porcie

    • testsmaku

      Chcieliśmy ją ująć w zestawieniu ale jest zamknięta. 😞

  • Maciej Padło

    Najlepsza Pizza na prawdziwym neapolitańskim cieście z pieca opalanego drewnem jest podawana w Viva la Pizza. Bo e pizzy najważniejsze jest ciasto a składniki to kwestia smaku o gustu. VIVA LA PIZZA

    • testsmaku

      Kiedyś tak było. Wiele się zmieniło 😄👍🏻

      • Maciej Padło

        Co się zmieniło, ciasto? Ta pizzeria jak sobie przypominam od roku moze mniej. Nie zauważyłem zmiany a uważam, ze mam dobry smak jako 2 chef w dobrej restauracjii.

        • testsmaku

          Na początku był Paolo, który kilka lat spędził w Weronie. Prawdziwy pasjonat pizzy neapolitańskiej. Było mistrzostwo. Z pozytywnych informacji mogę przekazać, że już niebawem będzie w Gdyni nowe rewelacyjne miejsce z pizzą. 😄🍕👍🏻

  • Patrick M

    Moim zdaniem powinna tu jeszcze trafić Trattoria La Cantina, która znajduje się obok akademii medycznej w Gdańsku 🙂

    • Jakub Kaczyński

      Zdecydowanie! Co prawda pizza tam serwowana jest stosunkowo sucha (jeszcze bardziej lubię tę z Czerwonego Pieca), ale smak i jakość składników zawsze najwyższe! A przy tym ceny nie są szczególnie wygórowane (zwłaszcza w stosunku do wspomnianej jakości.)

  • Mariola

    @@testsmaku:disqus
    przepraszam bardzo, a skad Pani wziela informacje na temat tego, ze ciasto w Pizzerii ”Gdynianka” wytwarzane jest z NIEMIECKIEGO PRZEPISU???

  • Adam Nowak

    Test smaku? Gdzie Tesoro? Ktoś chyba nie ma pojęcia o czym pisze. Sempre w dziesiątce najlepszych? Jest ok. Trochę za mało żeby być na tej pozycji.

    • testsmaku

      Przecież zawsze możesz się przejechać po tych wszystkich pizzeriach wydać ponad 500 zł i wtedy pogadamy o pizzach 😄

      • Adam Nowak

        Jeżeli się za coś zabieracie to zróbcie to rzetelnie. 😆

  • Kamil Tandek

    Co jakiś czas bywam w Viva La Pizza i uważam od samego początku, że mają rewelacyjną pizze z pieca. Moim zdaniem cały czas jest na bardzo dobrym poziomie, z przyjemnością jak jestem w Gdyni to wpadam aby zobaczyć nowe wariacje smaków – bo po prostu lubię ten smak, klimat, miejsce. Polecam Kamil

  • Nie przeboleję braku I Pazzi – świetna pizza i ogólnie super knajpka <3 Dziwi też brak Tesoro – w końcu to już taki trójmiejski klasyk.

    I zgadzam się co do Sempre – byłam raz, ale do porządnych pizz było im wtedy daleko. Słabej jakości składniki, miejscami przypalone ciasto i mało ogarniająca obsługa. Być może trafiłam na gorszy dzień, ale przy takiej konkurencji nie chce mi się weryfikować wrażeń 😉

    • Jorik

      No cóz, raczej to był standard. Nimi zachwycają się ludzie, którzy wreszcie oderwali się od da grasso

  • Adam Nowak

    Warto też pamiętać o tym że w lokalu pracować też może 2 pizzaiolo na zmianę. Dzień na dzień. Pizza może się różnić niestety.

  • Weronika

    Viva la pizza zdecydowanie powinna być na top miejscu!
    Bywam tam regularnie od kiedy tylko tworzyli swoje drzwi dla klientów, niezmiennie trzymają klasę i poziom.
    Świetne składniki, wysokiej jakości ciasto i mąka, z której jest wyrabiane, brzegi pięknie wypieczone. Nic tylko zamawiać i się rozkoszować smakiem prawdziwej włoskiej pizzy z pieca opalanego drewnem!
    Do tego pyszne tiramisu i lemoniada 😉
    serdecznie polecam!

  • Katarzyna Kowalczyk

    A mnie o dziwo najbardziej podeszło Gusto Dominium. Byliśmy w Trójmieście przez 3 dni, kilka lokali odwiedzieliśmy. I w sumie wnioski te same co zazwyczaj – lepiej iść do lokalu wielokrotnie sprawdzonego, sieciówki, niż iść gdzieś, gdzie trudno z góry ocenić jakość jedzenia. A dostępność dobrych stawek, fajnych promocji to już całkowicie inna sprawa.

  • Michal

    Pizzeria Rimini na Jasieniu. Bardzo dobre ciasto. Tak samo smauje od 20 lat. Polecam sprawdzic.

  • Jorik

    Najgorsze jest sempre, rozkmiękły miniaturowy flak w dużej cenie. Od kiedy Włosi jedzą pizzę o konsystencji rozmiękłego kartonu?

  • Jorik

    Spróbujcie pizzy z kebab Jerusalem, to się zdziwicie 😀

  • Piotr Pi

    Warto dodać peperino w Brzeźnie „na budach”. Diavolo petarda.

Pin It on Pinterest

Podziel się