Paralaksa tła

Corrèze

24 stycznia 2017
Napoli Mia
Napoli Mia
20 stycznia 2017

Corrèze to debiutująca restauracja w otwierającej się na spacerowiczów gdańskiej lokalizacji przy ulicy Stara Stocznia, w bliskim sąsiedztwie Muzeum II Wojny Światowej, tuż nad samą Motławą. Jest to na pewno jeszcze nie do końca odkryta część Gdańska, co zdecydowanie korzystnie wpłynie na popularność otwartej tutaj restauracji. Nazwa lokalu to wyraz fascynacji Francją i jej wyjątkowymi, wysokiej jakości produktami.

Wystrój jest nowoczesny, z wszystkimi obecnie najmodniejszymi elementami. Połączenie drewna, metalu, ciepłych kolorów, niebanalnych akcesoriów, które uatrakcyjniają wnętrze i tworzą przyjemny klimat. Jest mnóstwo świec, na ścianach wiszą obrazy namalowane przez gdańskiego artystę. Zamysłem twórców jest, aby lokal nie kojarzył się z wyszukaną elegancją, ma to być miejsce dla każdego, kto ceni smaczną kuchnię i przyjemną atmosferę.

 

 

Potrawy serwowane w Corrèze przygotowuje szef kuchni Krzysztof Gradzewicz - Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy. Nie zabrakło oczywiście wpływów francuskich, co jest spójne z koncepcją właścicieli. Karta będzie się zmieniała co trzy miesiące. Klasycznie na początku znajdziecie w niej przystawki (na przykład mille feuille z kaczej wątróbki); zupy, sałaty, dania główne (kaczka; stek z polędwicy; pierś kukurydziana; sola z ratatotuille). W ofercie są też ciekawe zestawy idealne dla dwóch, bądź czterech osób: wołowina po burgundzku, a także nowość na trójmiejskim rynku, czego nie spotkaliśmy w innych lokalach, fondue serowe podane w kociołku z serów racllette oraz gruyere.

Na uwagę zasługuje fakt, iż pieczywo wypiekane jest codziennie na miejscu, dzięki czemu w restauracji unosi się przyjemny zapach, a goście mają szansę zjeść świeże chleby, bagietki, brioszki, croissanty. Konfitury, marynaty i ciasta również powstają w Corrèze. Zadbano także o najmłodszych, dla których nie zabrakło interesujących połączeń.

Oprócz jedzenia w Corrèze podaje się także oryginalne koktajle na bazie likierów znad Morza Śródziemnomorskiego, ginu, syropów własnego wyrobu, świeżych owoców. Tradycja z craftowym zacięciem, w nowoczesnym, kreatywnym wydaniu.

Corrèze to miejsce, które z pewnością sprawdzi się na wiele okazji i tych kameralnych, i tych w większym gronie.

Podziel się ze znajomymi:

Godziny otwarcia

    • 12.00-21.00
    • 12.00-23.45
    • 12.00-21.00

    Ceny

    • 25/39zł
    • 14/19zł
    • 32/69zł
    • 15/18zł

 

Wszystkim będzie miło jak skomentujesz :-)

;

Pin It on Pinterest

Podziel się