SurfBurger Przymorze
SurfBurger Przymorze
24 maja 2016
Limonka
Limonka
19 kwietnia 2016

Nowe Miejsce:

Projekt 36

Projekt 36

Projekt 36 to nowy koncept ekipy tworzącej wcześniej Brasserie d'Or. Restauracja mieści się w Sopocie przy ulicy Obrońców Westerplatte 36a. Szefem kuchni jest Marcin Leszczyński, który tworząc kartę dań, dał upust swoim kreatywnym i oryginalnym pomysłom. Nazwa lokalu to wyraz innowacyjności i przemyślanych kompozycji, jakie znalazły się w ofercie tego miejsca. Jak zapowiadają pomysłodawcy projektu, będą się tutaj również odbywały ciekawe eventy kulinarne.

Wystrój lokalu to połączenie nowoczesności z tradycją. Każdy element dekoracji jest przemyślany, dzięki czemu całość prezentuje się atrakcyjnie i ciekawie. Ściany oprawiono efektowną tapetą imitującą skórę węża. Akcentami, które nadają rześkości wnętrzu jest podłoga w czarno-białą szachownicę, granatowe fotele, drewniane stoły przykryte czerwonymi bieżnikami. Całość prezentuje się elegancko i gustownie.

Karta dań to zbiór przemyślanych i niecodziennych kompozycji, które są odzwierciedleniem ambitnego podejścia do gotowania. Potrawy powstają ze świeżych, sezonowych produktów. Szef kuchni zaznacza, że nie muszą one pochodzić od lokalnych dostawców, nie chce się zamykać na bogactwo składników, które pochodzą z innych rejonów Polski i świata. Ma być przede wszystkim smacznie, zaskakująco i kreatywnie. Wiele potraw powstaje z dzikich ziół, które są nie tylko dodatkiem do dań, ale stanowią główny ich składnik.

W menu znajdziemy kilka przystawek. Jedną z nich jest połączenie dzikich ziół z jajkiem, szparagami, rzodkiewką i kalarepą (19zł). Ciekawie zapowiada się również tatar z sarny (29zł), którego sposób podania zachwyci niejednego estetę. Kolejne pozycje w menu to zupy - pierwsza powstała z palonego kalafiora, czosnku niedźwiedziego i pęczaku (15zł); a druga to zielone jabłko, eskalop, boczek i bób (19zł). Na danie główne możemy zamówić między innymi polędwicę wołową z ziemniakami, maślanką i młodymi warzywami (70zł); okonia ze szparagami, solirodem i groszkiem (40zł). Ostatnia pozycja w karcie to oczywiście desery, a wśród nich rabarbar z zabajone i biszkoptem (18zł); mak z kruchym ciastem i truskawkami (19zł); sery farmerskie, domowa marmolada i drożdżówka (40zł). Oprócz jedzenia możemy liczyć na bardzo bogaty wybór whisky, ponad 50 rodzajów.

W Projekcie 36 dostępne jest również menu degustacyjne - 4 dania w cenie 75 zł/osoba lub 8 dań 180zł/osoba. Należy pamiętać, że o chęci spróbowania tego menu należy wcześniej uprzedzić szefa kuchni i zarezerwować stolik - 24 godziny przed planowaną wizytą.

Co tu zjecie?

 

 

 

Udostępnij, polub na Facebooku, pokaż nam, że to co robimy ma sens! Dzięki :-)

Godziny otwarcia

    • 14.00-22.00

    Ceny

    • 19/29zł
    • 15/19zł
    • 29/61zł
    • 18/40zł

 

Wszystkim będzie miło jak skomentujesz :-)

;
  • Michał

    Smacznie, bardzo smacznie, urokliwe miejsce z wyśmienitym jedzeniem i atmosferą.

  • Daria

    Bardzo fajne miejsce ze znakomitym klimatem, smacznym jedzeniem oraz miłą obsługą. Polecam!

Pin It on Pinterest

Podziel się