Paralaksa tła

Podsumowanie roku 2016

29 grudnia 2016
podsumowanie
Podsumowanie roku 2015
30 grudnia 2015

Koniec roku to czas podsumowań, wyciągania wniosków, przemyśleń i tworzenia rankingów ;-). Jedno jest pewne w 2016 roku przeżyliśmy kilka smacznych przygód. Gdy przyglądamy się innym miastom w kraju, to u nas wciąż otwiera się zbyt mało miejsc z oryginalną i smaczną kuchnią w przystępnych cenach dla każdego. Taki stan rzeczy w Sopocie i Gdańsku to chyba wynik grubszych portfeli turystów, na które to właśnie właściciele nowych lokali się nastawiają. Trochę lepiej jest w Gdyni, która jest zdecydowanie mniej turystyczna. Niestety w minionym roku powstało zaledwie kilka miejsc, którymi można się szczerze zainteresować, ale Trójmiasto to nie Warszawa, a i tak każdy rok wygląda lepiej. Kolejne "niestety" to fakt, że nie zdążyliśmy odwiedzić wszystkich dobrze się zapowiadających miejscówek :( Obydwoje pracujemy na etatach w różnych miastach i nie jest łatwo podzielić czas pomiędzy pracą, rodziną, znajomymi, relaksem i pasją blogowania o restauracjach :-(

Jak to było z tą trójmiejską gastronomią w mijającym roku? Czy były jakieś rewolucyjne hity? Letnią porą przetoczyła się przez naszą metropolię fala lodów rzemieślniczych. Zaobserwowaliśmy także delikatny szał na sushi-rolki i kanapki premium. Na wznoszącej były także piwa rzemieślnicze i nieśmiertelna pizza. Znaczące było także zainteresowanie winem. Odbyło się sporo warsztatów, degustacji oraz innych imprez związanych z winem. Najważniejsze jest to, że dało się zauważyć rosnący trend jedzenia na mieście, coraz większy ruch w restauracjach!

Jedno z naszych ważniejszych postanowień mijającego roku, którego nie zamierzamy zmieniać, to fakt, że już nie piszemy o kiepskich, niesmacznych miejscach, po prostu szkoda prądu i nie mamy na to czasu! Od jakiegoś czasu testujemy praktycznie wszystkie nowe lokale, ale pisać będę głównie o tych, które mogę z czystym sumieniem polecić każdemu. No chyba, że będzie jakiś mega #fakap, wtedy napiszę ku przestrodze.

W tym roku otrzymałam 214 wiadomości do strony na Facebooku ( liczenie ich zajęło mi ponad 10 minut :-) z pytaniami "Gdzie dobrze zjeść?". Dzięki za każdy kontakt, zapytania, opinie. Najczęściej czytany wpis to Najlepsza Pizza w Trójmieście z ponad 38 tyś wyświetleń! Odsłon naszej strony w 2016 roku było ponad 600 tysięcy!! I z tego, co słyszymy na mieście to generujemy niezły ruch w opisywanych lokalach. W mijającym właśnie roku założyliśmy nasz Instagram. Wasze wiadomości, polubienia, relacje i podziękowania to najlepsza gratyfikacja za nasz trud włożony w tego bloga :-) Raz jeszcze: Dzięki!!

I właśnie mamy dla Was zestawienie najsmaczniejszych potraw, które mieliśmy przyjemność zjeść w tym roku. Kolejność miejsc przypadkowa😊

Najlepsze dania Top 10

Zjedliśmy mnóstwo pysznych dań, ale tylko niektóre były wyjątkowe, doskonałe i zostały w pamięci na dłużej.

Łosoś w cieście filo - Mondo di Vinegre

Numer jeden jeśli chodzi o sposób przygotowania tej lubianej, choć ostatnio mającej "złą prasę" ryby. Wybitnie soczysta doskonale przyprawiona, otulona niteczkami ciasta filo. Pyszna potrawa, zresztą jak każda, której tutaj spróbowaliśmy.

Paella – Azzurro

Paella z Azzurro pięknie podana, z mnóstwem owoców morza i odpowiednio ugotowanym ryżem. Śródziemnomorski, słoneczny, doskonały aromat, który z pewnością zachwyci każdego.

Chaczapuri – Ocneba Sopot

Chaczapuri z Ocneby to sycące, iście gruzińskie danie, które wspominam z wielką przyjemnością. Przepyszne, dobrej jakości sery, miękkie, delikatne słone ciasto, roztopione masło. Yyyy spróbujcie, po prostu trzeba i tyle.

Pierogi z kaczką - Magiel

To połączenie fantastycznych smaków, jesienne, delikatne a jednocześnie pełne różnych wyraźnych aromatów danie. Doskonały farsz, aksamitny grzybowy sos i to mięciutkie, dobrze doprawione ciasto. Myślę, że takiej wersji jeszcze nie jedliście.

Wołowina w curry massaman – Thai Thai Gdańsk

No to było dopiero popisowe danie! Bogactwo i smaków, i aromatów. Wspaniałe curry, idealnie przygotowana wołowina i warzywa. Tajlandia w Gdańsku jest jednak możliwa.

Tostados z szarpanym kurczakiem – Suavemente

To przykład meksykańskiego street foodu w najlepszym wydaniu. I tyle, nie ma się co rozwodzić i rozpisywać ta przekąska rozpala apetyt i jest po prostu fenomenalna. Niby proste, ale jakże bogate i zachwycające.

Troć fiordowa - Tu'gether

Tu'gether to zawsze niezapomniana kulinarna przygoda. Kolejne odwiedziny i kolejne pyszności. Soczysta wewnątrz, z chrupiącą skórką troć fiordowa z przepysznymi dodatkami, które w żaden sposób nie zdominowały smaku. ech, jak zwykle popis geniuszu i tyle. Mimo, że gotuje tutaj nowy szef kuchni.

Dorsz z chorizo - Tapas Barcelona

To naprawdę pyszne miejsce z mnóstwem świetnych tapasów i znakomitą ofertą lunchową, z której pochodził dorsz z chorizo, z dodatkiem chrupiących pistacji, z cukinią, pomidorami i opieczoną krewetką. Całość przepyszna. Przenikające, przeróżne, pasujące do siebie i uzupełniające się smaki.  I o to właśnie chodzi, o to, aby nie było banalnie.

Raviolo -Fedde Bistro

Raviolo z ricottą i z borowikami. Cóż to danie to po prostu magia! Smaki czarują już po pierwszym kęsie i zjada się tę potrawę z ogromną przyjemnością. To chyba najlepsze raviolo jakie miałam okazję zjeść w Trójmieście. Tak dobrze dobrane smaki to popis kunsztu szefa kuchni.

Konfitowana noga z kaczki - Przystanek Orłowo

Nieskomplikowana potrawa, ale za to pełna smaku i subtelności. Różowy, aromatyczny i soczysty kawałek kaczego mięsa z idealnie przemyślanymi dodatkami. Warzywa, konfitura z wiśni i ciekawie doprawiona kardamonem zapiekanka ziemniaczana. Zestaw pełen smaków i interesujących aromatów.

Najciekawsze miejsca otwarte w minionym roku

(Kolejność alfabetyczna)

Rok 2016 nie przyniósł jakiejś kulinarnej burzy, ale też nie można go zaliczyć do najgorszych. Pojawiło się kilka ciekawych konceptów, które albo już odwiedziliśmy, albo pójdziemy tam niebawem.

Pin It on Pinterest

Podziel się