Festiwal win Sommelier Dystrybucja
Festiwal win Sommelier Dystrybucja
25 marca 2016
Degustacja na plaży
Degustacja „Bąbelki na plaży”
31 lipca 2016
Sacred Hill

W urokliwym Dworze Oliwskim w Gdańsku mieliśmy niebywałą przyjemność uczestniczyć w degustacji win ze znakomitej winnicy Sacred Hill z Nowej Zelandii. W spotkaniu brali udział miłośnicy i pasjonaci winnych trunków zaproszeni przez Pana Rafała Tomcika z firmy 3oceany.pl, która to zajmuje się dystrybucją tych wyjątkowych win.

Spotkanie zaczęło się od projekcji filmu prezentującego Sacred Hill. O historii winnicy, o walorach smakowych, zapachowych, o gatunkach winorośli i o wyjątkowym położeniu plantacji opowiadał menadżer winnicy Glenn Cunningham. Oczywiście same opowieści nie wystarczą, aby zachwycić się jakimkolwiek winem, więc z przyjemnością degustowaliśmy kolejne odsłony wina, którymi może się poszczycić winnica Sacred Hill. Przekąski, które przygotował Łukasz Cegłowski – szef kuchni restauracji 1611 Restaurant, ciekawe, doskonale komponujące się z kolejnymi degustowanymi winami do wybornych trunków.

Degustowaliśmy Chardonnay, bardzo ciekawe, o bogatym smaku. Z akcentem mięsistego dojrzałego pestkowca oraz złożoną orzechowo-dębową nutą, z posmakiem cytrusowej skórki. Smakowało chyba każdemu. Jako przekąskę podano wędzonego halibuta na marynowanej rzodkwi i wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione serowym kremem.

Sauvignon Blanc – moje ulubione. Za każdym razem, gdy je piję, zachwycam się równie mocno. Mój entuzjazm i zauroczenie wobec tego wina nie spada, a wręcz przeciwnie z każdym wypitym łykiem odkrywam nowe nuty smakowe. Myślę, że silny, aczkolwiek delikatny cytrusowy smak oraz wyważona kwasowość ma szansę zdobyć podniebienie osób, które preferują lekkie, delikatne i subtelne wina. Sauvignon Blanc to trunek, który został nagrodzony Złotem w 2012;  2013;  Srebrem w 2014 i w 2015 roku. Świetną zakąską były kulki z koziego sera. Szaszłyki z kurczaka z oliwkami może mniej mi się spoobały, ale zapewne znalazły swoich wielbicieli.

Pinot Gris to kolejne wspaniałe owocowe smaki z lekką pikantna nutą. Bogate, dobrze wyważone z utrzymującym się smakiem. Doskonałe, a do tego krewetki i małże, czyli połączenie wymarzone i niezwykle eleganckie.

Kolejną „perełą” winnicy Sacred Hill jest Merlot. Wino o głębokim, ciemnoczerwonym kolorze.  O wyrazistym  zapachu dojrzałych śliwek i czerwonych jagód z pikantnymi nutami oraz odrobiną orzechów. Miękkie i gładkie dla podniebienia, wbrew pozorom nie za ciężki, a w połączeniu z mięsem i grzybami stanowi wybitny duet.

Win można spróbować w Trójmieście w:

Monte Vino – Sopot
Grono di Rucola – Sopot

Del Mar – Gdynia
Przystanek Orłowo – Gdynia

 

Udostępnij, polub na Facebooku, pokaż nam, że to co robimy ma sens! Dzięki :-)

Pin It on Pinterest

Podziel się