Tesoro
Tesoro
8 września 2015
Viva la Pizza
Viva la Pizza
18 sierpnia 2015

A la francaise

A la française

Zauważyłam, że obecnie w Trójmieście jest bardzo mało restauracji z kuchnią francuską. Wiele z nich tak szybko jak się pojawiło tak szybko zniknęło. Czyżby Polacy nie lubili przysmaków naszych zachodnich sąsiadów? Czy też w owych restauracjach nie karmiono zbyt smacznie? My w każdym razie postanowiliśmy skosztować przysmaków gdańskiego bistro A la française i przybliżyć Wam kilka sztandarowych kompozycji kuchni francuskiej.

Lokal jest dwupoziomowy. Urządzony w prosty, przyjemny sposób. Przypomina mieszkanie francuskiej ciotki, która z niebywałym zaangażowaniem zbiera stare fotografie, książki, dba o to, aby na stołach leżały obrusy w charakterystyczną biało-niebieską kratkę, a na miękkich kanapach kapy i poduchy. Pierwsze piętro lokalu jest kameralne, z otwarta kuchnią. Przy ścianach stoją drewniane, ozdobne regały. Wnętrze oświetlają bogato zdobione żyrandole. Tym, którzy są zwolennikami minimalizmu do gustu przypadnie sala znajdująca się na dole, gdzie jest jaśniej i nie ma tu wielu bibelotów. Są za to półki z francuskimi winami, serami, pasztetami i wieloma innymi rarytasami, które można kupić. Tak, bo A la française to nie tylko bistro, to również delikatesy. Przed lokalem znajduje się niewielki ogródek, ale szczerze mówiąc to bambusowe ogrodzenie należałoby wymienić, bo chwile świetności dawno ma już za sobą.

 

Szef kuchni Dominique pochodzi z Bretanii, więc specjalizuje się przede wszystkim w daniach wywodzących się z tego regionu. W A la française królują naleśniki z mąki gryczanej z różnymi dodatkami: z mięsem, z rybą, wegetariańskie. Są też naleśniki na słodko, sałatki, bagietki(można zjeść ½ lub 1/3 bagietki), zupy, tarty. Dania główne są tylko dwa, ale każdego dnia przygotowywane są dodatkowe potrawy, więc na pewno można liczyć na różnorodność.

Zamówiliśmy:

  • – Sandwiches Baguette  z grillowanymi warzywami, tapenadą z oliwek(7,50zł);

  • – Croque-madame( szynka, sos beszamel, ser emmental, jajko sadzone)(16zł);

  • – Francuska zupa cebulowa z grzankami i serem Emmental(12zł);

  • – Galettes „Ocean”(wędzony łosoś, twarożek, soliród)(24zł);

  • – Crêpe Suzette naleśnik z pomarańczami, flambirowany likierem Cointreau(17zł);

  • – Cydr Medaille d or Paris(29zł/0,75l).

Zupa cebulowa przepyszna. Miękka, wręcz słodka cebula, wyraźnie wyczuwalne dobrej jakości białe wino. Całość delikatnie pikantna i pieprzna. Kropką nad i była znakomita grzanka z wyśmienitym, dobrej jakości serem ementaler. Doskonałe danie, nie tylko na chłodne dni. Polecamy, zwłaszcza tym, którzy jak dotąd nie zachwycili się nigdzie zupą cebulową.

Sandwich Baguette, to niby tylko kanapka, ale żeby smakowała trzeba umiejętnie ją przygotować i, co ważne, z wysokiej jakości składników. W A la française tak właśnie było. Pyszna bagietka z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Aromatyczna grillowana czerwona papryka, smakowita cukinia i świetna tapenada z oliwek. Taka kanapka na pewno doskonale się sprawdzi nie tylko na śniadanie. I nie trzeba jej zjadać w lokalu, ponieważ serwowane są one również na wynos. Także jeśli mijacie to bistro w drodze do pracy to szczerze Wam zazdroszczę.

 

Gryczany naleśnik z wędzonym łososiem i twarożkiem to zaskakująca propozycja. W Polsce przywykliśmy do tradycyjnej wersji, więc te przygotowywane w A la française na pewno będą miłym urozmaiceniem. Nie są tłuste, przeładowane średniej jakości dodatkami, polane śmietaną z kartonu i posypane produktem seropodobnym. Tak, taki obraz naleśników pojawia mi się w głowie na myśl o typowych naleśnikarniach. Te w A la française są cienkie, delikatne i przede wszystkim zdrowe. Idealne dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Wędzony łosoś bardzo smaczny. Twarożek, to jak wiadomo, idealny „partner” dla tejże ryby, a rzadko spotykany w polskiej kuchni soliród nadał całości ciekawego słonego posmaku.  Sałatka, która znalazła się obok naleśnika, została przygotowana ze świeżych, chrupiących warzyw polanych bardzo przyjemnym dressingiem z dodatkiem gorczycy.

 

Crêpe Suzette w dobrym wydaniu zawsze jest wielką przyjemnością. Naleśnik z pomarańczami. Puszysty, nie za słodki, dzięki flambirowaniu w likierze Cointreau nabrał pożądanego, ciekawego aromatu. Naleśnik doskonały i szczerze mówiąc nigdy tak dobrego nie jadłam. Spróbujcie, gwarantuję, że się nie zawiedziecie.

„Gwiazda” naszego obiadu to zdecydowanie Croque-madame, czyli zapiekana kanapka. Genialność tej potrawy tkwi w prostocie i świetnych składnikach. Owszem niektórzy powiedzą, że przecież to tylko zapieczony chleb. Jeśli tak pomyślicie, idźcie, zamówcie, zjedzcie. Na pewno wtedy zmienicie zdanie. Nam tak smakowało, że mieliśmy ochotę wylizać talerz, a zdarza się to niezwykle rzadko. Doskonały beszamel, gęsty, aksamitny, z odpowiednią ilością gałki muszkatołowej. Pyszna delikatnie słona szynka. Rozlewające się po całości jajko. Wyrazisty, ale niedominujący ser ementaler. Te smaki przypomniały mi mój krótki pobyt w zajeździe na południu Rouen, gdzie po raz pierwszy miałam przyjemność skosztowania autentycznych francuskich przysmaków.

Cydr nie dość, że pyszny, to jeszcze w tak atrakcyjnej cenie. My piliśmy jego słodką wersję. Idealnie orzeźwiał w upalne letnie popołudnie.

Obsługująca nas dziewczyna była bardzo sympatyczna, uśmiechnięta, troszczyła się o nasze potrzeby. Znała kartę, składniki, z których powstają poszczególne dania.

A la française to bistro-restauracja, do której będziemy wracać z przyjemnością. Zaletą jest fakt, że lokal znajduje się z dala od gwaru gdańskich ulic, bo dzięki temu panuje tutaj przyjemny spokój. Na pewno oprócz delektowania się doskonałymi smakami można odpocząć, zrelaksować się, czy też porozmawiać z przyjaciółmi. Mam nadzieję, że wiele osób, które nie słyszały dotąd o A la française pójdą i spróbują. My uważamy, że naprawdę warto zapoznać się z tymi autentycznymi smakami.

Udostępnij, polub na Facebooku, pokaż nam, że to co robimy ma sens! Dzięki :-)

A la francaise
4.5 Ocena Testsmaku
4.7 Ocena Gości (3 głosy)
Ilość ocen: .
Sortuj:

Jako pierwszy oceń to miejsce

User Avatar
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Pokaż więcej ocen
{{ pageNumber+1 }}
.

Przydatne info

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Podziel się