Paralaksa tła
Trattoria Antica
Trattoria Antica – Włoskie pyszności w Sopocie
16 czerwca 2017
Vege Port Pizza
Vege Port Pizza – lepiej bez pizzy
9 czerwca 2017

Trzeba przyznać, że Trójmiasto kulinarnie nabrało ostatnio niezłego tempa. Prawie każde nowe miejsce zyskuje sobie przychylność wielu smakoszy, dla których dobry smak, oryginalność i kreatywność w kuchni są najważniejsze. Kuchnie etniczne wiodą zdecydowany prym w naszych gustach i właśnie takie propozycje są najbardziej popularne.

Od dosłownie dwóch tygodni gdyńska ulica Armii Wojska Polskiego wzbogaciła się o filię bardzo lubianego i popularnego w Poznaniu lokalu, który swoją nazwą doskonale wpisuje się w nadmorskie klimaty, dziś opisujemy Falla Gdynia.

Lokal znajduje się się na parterze nowoczesnej kamienicy, tuż przy pomniku Kuklińskiego, który z ciekawością „zagląda” gościom w talerze. Wnętrze Falli nie jest duże, ale kilka stolików na zewnątrz zdecydowanie wpływa pozytywnie na frekwencję. Aranżacja wnętrza jest prosta i oczywiście idealnie wpisuje się w nowoczesne trendy. Jednak to nie wystrój jest tutaj najważniejszy. Najistotniejsze jest pyszne jedzenie, więc do rzeczy!

 

Menu zachwyci każdego, kto ubóstwia bliskowschodnie smaki, zapach egzotycznych przypraw, intensywne kolory i bezmięsne dania. W Falli znaleźliśmy niezwykle ciekawe kompozycje, z których między innymi słynie kuchnia Maghrebu.
Karta nie jest długa, co z pewnością pozwala na zachowanie świeżości potraw, a wszyscy głodni nowych smaków mają szansę na spróbowanie prawie wszystkich propozycji. Wystarczy wybrać się w kilka osób. Jest oczywiście hummus, falafel, modna ostatnio szakszuka. Moim zdaniem każda potrawa jest godna uwagi i na pewno na jednej wizycie się nie skończy, tak jak w naszym przypadku.

Pierwsze nasze spotkanie z tutejszą kuchnią zaczęliśmy od marokańskiej gęstej, bardzo aromatycznej zupy hariry (14zł), która przyjemnie nas rozgrzała w okropny deszczowy dzień. Doskonały smak, z jednej strony słodki dzięki pomidorom, z drugiej przyjemnie pikantny. Wspaniale esencjonalna, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem korzennych przypraw.

 

Kolejne dania były równie smaczne, jak nie jeszcze lepsze. Nasze podniebienia skradł orientalny bezbłędnie miękki, ale nierozpadający się bakłażan (26zł), smażony w sosie z oleju sezamowego, z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i orzeszków ziemnych. Ależ to było genialne połączenie smaków. Pikantne, niezwykle wyraziste, a każdy składnik dodawał oryginalnych, niezwykle smacznych treści. Danie od początku do końca nas zachwycało, a każdy kolejny kęs sprawiał nam niezwykłą przyjemność.

 

Kulinarna przygoda nie byłaby w pełni ekscytująca bez spróbowania talerza „fallafeli” (25zł), na którym oprócz przepysznych, aromatycznych, chrupiących kulek, znaleźliśmy świetny aksamitny hummus, sos orzechowy oraz mix świeżych i piklowanych warzyw. Małosolne ogórki, czarne oliwki, marchewka, pomidory, chrupiąca czerwona kapusta…czego chcieć więcej? No chyba tylko dodatkowej kieszonki w żołądku, aby pomieścić te wszystkie smakołyki.

Falla Gdynia

 

Podczas drugiej wizyty skupiliśmy się na najbardziej spektakularnym daniu. Na słynnej i przepięknie podanej ręce Fatimy (45zł) w zestawie z pitą. Sam talerz robi już niezłe wrażenie, a co dopiero jego zawartość. Pięć rodzajów hummusu, falafel, tabbouleh i różnego rodzaju warzywa przyrządzone tak, jak to się robi na Bliskim Wschodzie. Spróbowaliśmy hummusu z kolendrą i chilli, z chipotle (pikantna, wyrazista wersja, tylko dla osób lubiących mocne, charakterne jedzenie). Była również klasyczna opcja, bardzo gładka, o idealnych proporcjach. Porcja z marchewką i miodem zdecydowanie zaskakująca i pyszna. Podobnie jak hummus z suszonymi pomidorami. Wszystkie pasty są znakomite, ich smaki ciekawie kontrastują, a w połączeniu z ( można to już śmiało powiedzieć) najsmaczniejszym w Trójmieście falafelem, tworzą zestaw idealny! Polecany dla 2+ osób 🙂

 

Falla to strzał w dziesiątkę! Myślę, że znajdzie się ogromna rzesza fanów kolorowego i zdrowego jedzenia, którym można nasycić głód na długie godziny. Bez wątpienia to lokal, który polecam odwiedzić, bo tak aromatycznych i niezwykle smacznych dań rodem z północnej Afryki i okolic, nie zjecie nigdzie w Trójmieście. Ja, w każdym razie, wnioskuję do założycieli tego konceptu o jakąś kartę lojalnościową, bo te smaki urzekają i uzależniają! Smacznego.

Rachunek1Rachunek1

Rachunek2Rachunek2

Udostępnij, polub na Facebooku, pokaż nam, że to co robimy ma sens! Dzięki :-)

Falla Gdynia – smaki z charakterem
5 Ocena Testsmaku
5 Ocena Gości (5 głosy)
Ilość ocen: .
Sortuj:

Jako pierwszy oceń to miejsce

User Avatar
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Pokaż więcej ocen
{{ pageNumber+1 }}
.

Przydatne info

 

Pin It on Pinterest

Podziel się