Paralaksa tła
Gruszka Pietruszka
Gruszka & Pietruszka – oryginalna kuchnia w Sopocie
15 maja 2018
Ukraineczka
Ukraineczka – pyszna kuchnia ukraińska
2 maja 2018

Wiem, że lubicie gruzińskie smaki. Pamiętacie nasz post o gruzińskiej piekarni, która znajduje się we Wrzeszczu? Cieszył się taką popularnością, że komputery nam się zagrzały. A to tylko dowód na to, że w Trójmieście jest mnóstwo foodie, dla których dobre chaczapuri, czy chinkali są dużo więcej warte niż wykwintne mazy na talerzu. Ta miłość do kuchni gruzińskiej wynika również z faktu, że przecież my Polacy pierogi, rosół, dobry chleb z serem mamy we krwi, a to najbardziej popularne gruzińskie smaki.

W Gdańsku powstało niedawno niewielkie bistro i piekarnia w jednym Moja Gruzja! Prowadzi je przesympatyczne, lekko jeszcze przestraszone polsko – gruzińskie małżeństwo. Ona Polka, on Gruzin znający od dziecka przepisy na najlepsze gruzińskie specjały. Wnętrze ich lokalu  jest skromne. Dominuje jasne drewno,  ale i tak wzrok przykuwa czerwony piec Tone, w którym wypieka się smakowite chleby. Dzięki temu wnętrze wypełnia zniewalający zapach.

 

W menu rządzą gruzińskie klasyki. Jest chaczapuri, chinkali, lobiani, kubdari, tradycyjna gruzińska zupa gulaszowa. Niebawem będzie można się napić gruzińskiego wina, póki co właściciele czekają na koncesję.

Odwiedzamy Moją Gruzję dzień po otwarciu. Jak zawsze jesteśmy bardzo ciekawi, nowych miejsc, więc nigdy nie czekamy zbyt długo na wizytę. Do gruzińskich specjałów wino musi być i basta, więc jak zwykle w sytuacjach, gdy lokale nie mają jeszcze koncesji, po wcześniejszym uzgodnieniu z obsługą zaopatrujemy się w wino w najbliższym sklepie :-).  Zamawiamy chinkali. Chcieliśmy spróbować każdego rodzaju, więc poprosiliśmy o dwa z mięsem i trzy serem sulguni (15zł). Dostaliśmy pięć dużych pierogów z porządnym, łatwym do złapania tchipi. Pierogi okazały się być smaczne, ale nie rewelacyjne. Zabrakło odrobiny kolendry i pikanterii, ale wiecie to są niuanse, które zdecydowanie można przy najbliższej okazji naprawić.

 

Zjadamy też adżaruli chaczapuri (25zł) z dwoma rodzajami sera sulguni, imeruli, jajkiem i kawałeczkiem masła. Uwielbiam ten drożdżowy placek w kształcie łódki. Mogłabym go jeść codziennie, ale rozsądek podpowiada mi, że nie skończyłoby się to dobrze, zwłaszcza dla moich bioderek😊. Ten przygotowany w Mojej Gruzji był naprawdę smaczny. Idealnie komponował się z winem. Ciasto bardzo dobre. A magia rozpływającego się jajka zawsze mnie jakoś tak rozczula. Masła natomiast mogłoby być troszkę więcej 🙂

 

Kubdari (12zł/mała porcja). Pyszny drożdżowy placek wypełniony soczystym, delikatnie pikantnym, dzięki specjalnej mieszance gruzińskich przypraw, mięsem wieprzowo-wołowym. Świetne! Ciasto przepyszne, idealnie przesiąknięte sokiem wydobywającym się z mięsa. Opcja mała idealna na mniejszy apetyt i, gdy zamawiacie coś jeszcze.

 

Na wynos kupiliśmy też chlebek. Uwaga kosztuje aż 4 złote. Pyszny, delikatnie słony, z hummusem na śniadanko sprawdził się znakomicie.

 

Moja Gruzja na Zaspie ma w sobie potencjał i na pewno jest to miejsce, do którego warto się udać. Dania są smaczne i autentyczne, jednak wymagają delikatnego szlifu, są to jednak drobiazgi. Świetnie, że na kolejnym gdańskim osiedlu powstało tak oryginalne i pachnące bistro. I jeśli teraz, po naszym wpisie postanowicie odwiedzić Moją Gruzję, a będzie Was zapewne sporo, to pamiętajcie proszę, że to mała osiedlowa piekarnia z chlebem i kilkoma daniami, a nie restauracja. Nie ma tutaj wykwintnej zastawy, a miejsca jest tutaj tylko dla 15 osób. To mały, kameralny lokal, a właściciele uwijają się jak mogą. Piszę to dlatego, bo w dzień otwarcia, gdy pełno głodomorów splądrowało ten lokal doszczętnie fala hejtu, która wylała się na facebooku była wybitnie żenująca. Na pewno oprócz wielkiego apetytu przyda się również odrobina empatii. 🙂 I jak zwykle życzymy Smacznego!!!

Udostępnij, polub na Facebooku, pokaż nam, że to co robimy ma sens! Dzięki :-)

Moja Gruzja
4.7 Ocena Testsmaku
3 Ocena Gości (2 głosy)
Ilość ocen: .
Sortuj:

Jako pierwszy oceń to miejsce

User Avatar
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Pokaż więcej ocen
{{ pageNumber+1 }}
.

Przydatne info

 

1 Komentarz

  1. ola pisze:

    uwielbiam gruzińskie jedzenie. a przepis na chinkali też macie? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Podziel się