Paralaksa tła
Avocado vegan food
Avocado vegan food & coffee
27 stycznia 2017
Jurta Sopot
Jurta
22 grudnia 2016

Chyba w każdym mieście istnieją pechowe lokalizacje. Co by się w danym miejscu nie otworzyło będzie skazane na porażkę. W Sopocie, przy ulicy Podjazd 2, było już mnóstwo różnych restauracji, pubów i cholera wie co tam jeszcze. Każde kolejne otwarcie uaktywniało mój stoper i z ciekawością odliczałam dni do zamknięcia i wkrótce po tym widniejącej tabliczki „Wynajmę”. ALE! Jest moim zdaniem pretendent, który to miejsce utrzyma, ba, zyska uznanie jako najlepsza pizzeria w Sopocie! Rodowity Neapolitańczyk otworzył właśnie tutaj pizzerię/restaurację Napoli Mia. Interesujące nie ma co. Obejrzałam profil na FB, pizza prezentowała się zachęcająco. A, że do pizzy nie trzeba mnie długo namawiać, poszłam. Z nadzieją, że będzie bardzo dobrze i w końcu uda się odczarować tę nieszczęsną dotychczas miejscówkę.

Wystrój dość surowy, trochę klasyczny, raczej skromny. Najważniejsze na co zwracam uwagę po wejściu to zapach pizzy wydobywający się z olbrzymiego (jak się dowiedziałam) ponad 8 tonowego pieca gazowego, włoska muzyka i melodyjny włoski język kelnera. Zresztą po tych wszystkich hipsterskich, industrialnych, metalowo-drewniano nadętych wnętrzach taki klimat to w gruncie rzeczy bardzo przyjemna odmiana.

 

 

W menu królują oczywiście pizze, których wybór jest znaczący. Oprócz klasycznych połączeń są też i oryginalne, których nie znajdziecie w innych pizzeriach. Oprócz włoskich placków zjecie też krem z pomidorów, carpaccio z ośmiornicy, bruschetty, sery i wędliny. Do winka takie antipasti będą wprost doskonałe. A zapomniałabym, to przez maksymalnie podwyższone stężenie we krwi, tego rzekomo złego glutenu 😉 Są też makarony, risotto, dania z owocami morza i z rybami, a także potrawy mięsne.

Podczas naszej wizyty skupiamy się na pizzach i liczę na Was, że dacie znać jak z makaronami! Zamawiamy trzy pizze, po kilku minutach na naszym stole pojawiają się gwiazdy popołudnia, których wielkość szczerze szokuje. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Zdecydowanie jest to wyraz wielkiej gościnności. Ciasto wybitne. Z mnóstwem przypieczonych bąbli, nic dodać, nic ująć. Klasycznie pyszna neapolitańska pizza tylko w o wiele większych rozmiarach. Podobnie jak delikatnie słodki sos pomidorowy, który powstał z wysokiej jakości, pachnących pomidorów. Już samo ciasto w połączeniu z sosem tworzy świetny duet, więc kolejne dodatki to już tylko podkreślenie i urozmaicenie autentycznego włoskiego smaku.

Margherita (19zł). Prosta pizza, bez wyszukanych dodatków, której smak zależy od jakości sosu, sera i oczywiście ciasta. Żebyście widzieli z jakim zapałem i apetytem znikały kolejne kęsy w ustach naszej małej testerki. Byłam w szoku, że pochłonęła prawie całą. Szczerze mówiąc rzadko aż tak jej coś smakuje, więc tym bardziej uznaję tę pizzę za wyjątkowo dobrą.

 

Oprócz okrągłych placków w ofercie znalazły się również calzone (29zł), które jak wiecie mają kształt półksiężyca. Do wyboru są cztery połączenia. Ja zamówiłam opcję numer 3 ( mozzarella, kiszona neapolitańska sałata, wędzony ser, bazylia). Wielkość pobiła moje możliwości i dałam radę zjeść „tylko” połowę. Bardzo żałowałam, że mój żołądek nie pomieścił wszystkiego, bo smaki były zachwycające. Jedliście kiedyś Scarolę – kiszoną na neapolitańską modłę cykorię? No właśnie, to wyjątkowe warzywo, przywiezione prosto z Włoch, niebywale uatrakcyjniło tę kombinację. Pizza pierwsza klasa.

 

Jak zauważyliście, chociażby w naszym teście pizzy, w każdej pizzerii zamawiamy capriciosę (26zł). Sprawdzamy umiejętność wyważenia składników oraz ich jakość. W Napoli Mia było tak jak podczas tegorocznych wakacji we Włoszech, gdzie w jednej z nadmorskich miejscowości zachodniego wybrzeża – miasta Massa, zjedliśmy najlepszą pizzę w naszym życiu. Powróciły ciepłe, letnie wypomnienia. Pizza do tego stopnia dobra, że zjecie nawet puszyste brzegi maczając je w aromatycznej pikantnej, bądź czosnkowej oliwie.

 

I na koniec absolutny hit, którego nie ma w innych pizzeriach i, który zrobił na nas niezłe wrażenie. Bocconcini di pizza ripieni (40zł), czyli rollsy/bułeczki, nie wiem jak to nazwać, ale w dosłownym tłumaczeniu to „małe kęsy” z różnymi dodatkami. Z tym, że w tutejszym wykonaniu one nie są małe! Na talerzu otrzymałam siedem zakręconych „bułeczek” wypełnionych trzema różnymi farszami – salami neapolitańskie i sos pomidorowy; szynka cotto i ricotta; ser wędzony, domowa kiełbasa salsicicia, friarielli, czyli bardzo endemiczna, neapolitańska odmiana kapusty polonej, która to właśnie z salsicią tworzy klasyczny i doskonały neapolitański duet. Wybitnie pulchne ciasto, wszystko posypane parmezanem, a chyba już wiecie jakie mam dla tego cuda uwielbienie :D. Każdy farsz jest inny, przepyszny, i dla osób, które lubią delikatnie słodkie smaki, i dla wielbicieli tych bardziej wyrazistych. Do tego wszystkiego dużo oliwy i totalny odjazd gwarantowany. Pizzowy foodgasm proszę Państwa!

 

Cieszę się, że w końcu Sopot zyskał wspaniałą pizzerię, gdzie rządzą świetne oryginalne neapolitańskie składniki, dobre ceny i pokaźne porcje, a właścicielom zależy przede wszystkim na zadowoleniu gościa. Miejsce bez nadęcia, bez przepychu, bez udawania i, co najważniejsze, miejsce z pasją! Warto to docenić, bo w Sopocie to niebywała rzadkość, aby ktoś chciał Was ugościć, a nie oskubać 🙂

ParagonParagon

Podziel się ze znajomymi:

Napoli Mia
4.9 Ocena Testsmaku
4.5 Ocena Gości (12 głosy)
Ilość ocen: 12 .
Dla mnie przepyszna pizza w wersji endemicznej (jak mówi Makłowicz). Dla narzekających jest KFC...
13 lutego 2017, 08:29
Ocena5
0
4
Pizza godna polecenia. Ciasto i sos pomidorowy poezja, dodatki na najwyższym poziomie. Z rozmowy z właścicielem dowiedzieliśmy się, iż większość dodatków sprowadza z Włoch a wędliny przyrządza sam. Poezja i fajny klimat. Polecam. Jakość do ceny - nie ma skali pozostaje 10+.
31 stycznia 2017, 18:44
Ocena5
0
3
Taka sobie szkoda ze się wylewa sos z pizzy i niema pieca opalanego drewnem .Jak na Włocha to słabiutko może się poprawi .Jadłem lepsze pizze w trójmieście .
29 stycznia 2017, 14:34
Ocena0.5
10
2
Ciasto na brzegach rewelacyjne, ale niestety poza tym "przelewa się" przez palce, do tego stopnia, że ciężko je zjeść.
Obsługa bardzo słabo - najpierw czekałem, aż ktoś zauważy, że się pojawiłem w lokalu, cały personel się pochował. Po skończonym posiłku, przy trzech zajętych stolikach, również nie mogłem doczekać się aż ktoś podejdzie.
Mam nadzieje, że pojedyncza wpadka bo potencjał jest.
27 stycznia 2017, 00:40
Ocena3.5
4
4
Bylem dzisiaj z rodziną, zachwyceni smakiem, pizza palce lizać, a wiem co mówię, carpaccio z ośmiornicy duuuuźa niespodzianka, zaskakująco dobra, porcje duże, klimat rodzinny. Bardzo polecam.
22 stycznia 2017, 01:21
Ocena5
0
6
Nareszcie pizza w Polsce jak powinna być gratulacje już próbowaliśmy super 5 gwiazdki
21 stycznia 2017, 13:07
Ocena5
0
8
Dziś tam jadę, spróbuję capriciose i bocconcini :D
Ocena leci w ciemno!
21 stycznia 2017, 09:18
Ocena5
0
8
Super. Jadłam gniocci równie dobre jak pizza, którą zamówił mój chłopak. Bedziemy polecać.
21 stycznia 2017, 09:04
Ocena4.9
0
6
Recenzja zgodna z prawda w 100%!! pyszna pizza no i ten włoski klimat :))
20 stycznia 2017, 21:49
Ocena5
0
4
Jestem fanatykiem pizzy i dość szybko ich sprawdziłem. Potwierdzam zajebistrość tych smaków. A te rollsy to chyba nowość bo wcześniej tego nie mieli jak byłem. Piona!
20 stycznia 2017, 19:16
Ocena5
0
5
Pyszne, byłam w miniony weekend, ale jeszcze nie byli w karcie rollsow. pójdę kolejny raz, bo wyglądają ekstra.
20 stycznia 2017, 19:16
Ocena4.7
0
5
Una pizza eccezionale fatta con prodotti di prima qualità. Bravo Patrizio napoletano d.o.c .... bravi a tutti .
20 stycznia 2017, 15:38
Ocena5
0
7
Pokaż więcej

 

Pin It on Pinterest

Podziel się