Paralaksa tła

Trattoria Antica – Włoskie pyszności w Sopocie

Mnie to Rybka
Mnie to Rybka – smacznie i z pomysłem!
22 czerwca 2017
Falla Gdynia
Falla Gdynia – smaki z charakterem
12 czerwca 2017

‍Ja wiem, że włoskich restauracji jest w Trójmieście mnóstwo. I pewnie niektórzy z Was mają już trochę dosyć tej wszędobylskiej „włoskości”. Jednak my, jak zawsze czujni, ciekawi i rządni wyjątkowych smaków, musimy się z Wami podzielić naszym kolejnym bardzo ciekawym i, co ważne, niezwykle smacznym odkryciem. Nie jest to nowa restauracja. Przy sopockiej najsłynniejszej ulicy – Bohaterów Monte Cassino, działa już od dłuższego czasu, a prowadzi ją, jak się później dowiedziałam, zagorzały pasjonat i miłośnik wszystkiego, co z związane Włochami. Jest nie tylko właścicielem, ale też szefem kuchni w Trattoria Antica, którą odwiedziliśmy dwukrotnie, aby sprawdzić jak największą liczbę dań.

Wnętrze jest tradycyjne, z klimatem, bez modnych rozwiązań. To iście włoska trattoria, w której po prostu się odpoczywa i rozkoszuje jedzeniem najlepiej w towarzystwie sporego grona znajomych. Klimat tworzą półki, na których poustawiano butelki z winem i nastrojowe oświetlenie. Na ścianach wiszą zdjęcia z podróży do Włoch oraz pocztówki od przyjaciół lokalu. Na zewnątrz ustawiono spory ogródek, więc w sezonie można się rozsiąść i jedząc kolejne pyszności, obserwować dzikie tłumy podążające „Monciakiem”.

 

W karcie dominują domowe makarony i owoce morza. Wybór jest imponujący i nad wyraz ciekawy. Ma się ochotę na wszystko. Nie brakuje włoskich klasyków carbonary, lasagne, spaghetti bolonese, ravioli, bruschetty. Jest w czym wybierać, a wielbiciele włoskiego smaku i klimatu będą zdecydowanie zachwyceni. Ceny są jak na sopocki standard całkiem dobre. Na uwagę zasługuje dobre wino domu oraz Aperol Spritz.

My podczas pierwszej wizyty wybieramy ravioli z karczochami (32zł) i serkiem ricotta. Nadzienie było bardzo smaczne, aksamitne, delikatnie pachnące świeżym tymiankiem. Ciasto oczywiście również bez zarzutu, sprężyste, nie za grube, idealnie ugotowane. Posypanie wszystkiego sporą ilością parmezanu dopełniło dzieła. Pyszne danie, idealne na przystawkę przed kolejnymi pysznościami, których w tej trattorii nie brakuje.

 

Właśnie takim genialnym daniem było linguine z owocami morza (38zł). Nie dość, że pięknie wyglądało, to i smakowało fenomenalnie. Nie pożałowano owoców morza, które były doskonale przygotowane. Niegumiaste kalmary, soczyste krewetki, aromatyczne, miękkie ośmiornice, doskonałe małże. Smak podkręciło białe wino, czosnek i pomidory. Tylko uwaga to danie pikantne, więc jeżeli lubicie łagodne, delikatne smaki poproście o zmniejszenie ostrości. Myślę, że na pochwałę zasługuje bardzo atrakcyjna cena, a jak wszyscy wiecie takie podejście restauratorów na „monciaku” to ewenement.

 

Postanowiliśmy sprawdzić jedno danie mięsne. Zjedliśmy kurczaka alla diavola (24zł). Była to soczysta pierś zamarynowana w ostrej papryce i przygotowana na grillu. Podano ją z miksem sałat i z frytkami. Szczerze mówiąc to najmniej ciekawe danie spośród tych, których tutaj próbowaliśmy. Nie zrażamy się ponieważ z podobną sytuacją spotkaliśmy się w wielu nadmorskich restauracjach specjalizujących się w owocach morza we Włoszech, więc jeśli pójdziecie do tego lokalu lepiej skupcie się na owocach morza i genialnych makaronach.

 

Drugie spotkanie z Anticą zaczęliśmy od miękkich, domowych, rozpływających się ustach gnocchi, które idealnie oblepiał aksamitny, niezwykle esencjonalny sos śmietanowo – truflowy (34zł). Mięciutkie, pełne prawdziwego truflowego aromatu, posypane parmezanem włoskie kluseczki. Godne polecenia, bo to jedne z lepszych gnocchi, jakie można zjeść w Trójmieście.

 

Ostatnie danie, które próbujemy, jest absolutnie genialne. Dowodzi, że w tym miejscu najwspanialsze są właśnie owoce morza. Krewetki w sosie z białych trufli (44zł) podane z domową foccacią. Ależ to było doskonałe pod każdym względem. Wyjątkowo soczyste mięso krewetek, świetny, gęsty sos, który kusił nie tylko smakiem, ale i aromatem. A do tego domowa foccacia. Pulchna, prawdziwa, z dodatkiem soli i tymianku. Maczana w sosie smakowała bezbłędnie! Przepyszka!

 

Tak smacznie i po włosku nie jedliśmy już od dawna. Każde danie to dowód na to, że w kuchni oprócz smaku, najważniejsza jest pasja i szczerość. Zdecydowanie właśnie takich miejsc brakuje w Sopocie. W Trattorii Antica karmią tak, że każda kolejna potrawa przywodzi na myśl słoneczne Włochy. Testowane dania przekonały nas, że dba się tutaj o jakość składników, świeżość i niezwykły aromat, czyli wszystko to, za co kocha się włoską kuchnię. W Sopocie nie jest łatwo o dobre jedzenie, szczególnie w sezonie. Tratorię Antica zaliczamy do miejsc wyjątkowych! Zdecydowanie warto rozmarzyć się nad talerzem z genialnym makaronem i fantastycznymi owocami morza. Smacznego!

Rachunek1Rachunek1

Rachunek2Rachunek2

 

Udostępnij, polub na Facebooku, pokaż nam, że to co robimy ma sens! Dzięki :-)

Trattoria Antica – Włoskie pyszności w Sopocie
4.9 Ocena Testsmaku
5 Ocena Gości (1 głos)
Ilość ocen: .
Sortuj:

Jako pierwszy oceń to miejsce

User Avatar
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Pokaż więcej ocen
{{ pageNumber+1 }}
.

Przydatne info

 
  • gdyniak

    Tam może być ciekawie ,Być może wybierzemy się coś włoskiego spróbować i porównać do tego co miałem okazję skonsumować z niebywałą rozkoszą w Genui

Pin It on Pinterest

Podziel się